Žlučníkovou dietu by měl dodržovat každý, kdo má jakékoliv problémy se žlučníkem. Jedná se o elementární prevenci nejenom před tolik obávanou žlučníkovou kolikou, ale také před zhoršením konkrétního onemocnění žlučníku. Vzhledem k tomu, že žlučník v lidském organismu úzce souvisí s játry, tak se žlučníková dieta podobá dietě jaterní. Také v případě, že jste byli na operaci žlučníku, který vám byl odstraněn, byste měli dodržovat žlučníkovou dietu nejméně jeden měsíc. Někdy se bohužel stává, že po operaci jisté obtíže přetrvávají. V takové situaci je nutné dodržovat žlučníkovou dietu dlouhodobě, někdy po celý život. Vždy je vhodné vaši situaci konzultovat s ošetřujícím lékařem.

Vhodné potraviny

  • nízkotučné mléčné výrobky
  • obilniny – rýže, ovesné vločky, mouka, těstoviny
  • pšeničný chléb
  • med
  • bílý, hroznový a třtinový cukr
  • koření – pouze nedráždivé, např. kmín, bobkový list
  • zelenina – nenadýmavá, nedráždivá, nepálivá, bez semínek, např. mrkev, salát, petržel
  • ovoce – cokoliv mimo ovoce v nevhodných potravinách
  • ryby – libové ryby
  • maso – libové maso, zejména kuřecí
  • uzeniny – pouze nízkotučná libová vepřová, krůtí nebo kuřecí šunka
  • polévky – vývary z libového masa, zeleninové v souladu s vhodnou zeleninou
  • rajský protlak (nesmí být pikantní)

Nevhodné potraviny

  • tučné mléčné výrobky
  • majonéza, tatarská omáčka, různé dresingy, hořčice
  • uzeniny s vyjímkou nízkotučné libové šunky
  • tučné maso a ryby
  • čerstvé, sladké a smažené pečivo
  • čerstvý chléb
  • celozrnné pečivo a chléb
  • káva, alkohol, perlivé nápoje
  • sladkosti – sušenky, dorty, oplatky, čokolády
  • kakao
  • zelenina – česnek, cibule, pálivá paprika, zelí, luštěniny, sója
  • ovoce – bobuloviny (např. brusinky, ostružiny), rajčatová semínka, jablečná slupka, kokos
  • dráždivé a pálivé koření
  • cokoliv nadýmavého
  • tučné omáčky
  • vývary z tučného masa
  • polévky ze zakázané zeleniny
  • smažená a obalovaná jídla
  • jídla připravovaná na tuku
  • oříšky a arašídy

Výše uvedený přehled je základní. Každý člověk je individuální, takže se setkáte s tím, že jeden žlučníkář může některou potravinu konzumovat a další nikoliv. Můžete zkusit experimentovat, ovšem velmi opatrně a s ohledem na zde uvedené zásady a rady lékaře. Navíc počítejte s tím, že i když vám některé jídlo dvakrát „projde“, tak do třetice to vyjít nemusí. V tom je žlučník poněkud zákeřný. Tedy platí, že u žlučníkové diety je základem nekonzumovat dráždivé, pálivé, tučné a nadýmavé potraviny a nápoje. Doporučuje se jíst několikrát denně v menších dávkách. Strava by měla obsahovat nízký počet sacharidů. Velmi vhodné je také dodržování pravidelného pitného režimu. Dostatek tekutin je pro udržení kondice důležitý, navíc tekutiny tzv. ředí žluč a tím pádem snižují riziko tvorby žlučníkových kamenů apod..

Další články z rubriky


Štítky: , , ,

Tvůj komentář k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *