Žlučníkovou dietu by měl dodržovat každý, kdo má jakékoliv problémy se žlučníkem. Jedná se o elementární prevenci nejenom před tolik obávanou žlučníkovou kolikou, ale také před zhoršením konkrétního onemocnění žlučníku. Vzhledem k tomu, že žlučník v lidském organismu úzce souvisí s játry, tak se žlučníková dieta podobá dietě jaterní. Také v případě, že jste byli na operaci žlučníku, který vám byl odstraněn, byste měli dodržovat žlučníkovou dietu nejméně jeden měsíc. Někdy se bohužel stává, že po operaci jisté obtíže přetrvávají. V takové situaci je nutné dodržovat žlučníkovou dietu dlouhodobě, někdy po celý život. Vždy je vhodné vaši situaci konzultovat s ošetřujícím lékařem.
Vhodné potraviny
- nízkotučné mléčné výrobky
- obilniny – rýže, ovesné vločky, mouka, těstoviny
- pšeničný chléb
- med
- bílý, hroznový a třtinový cukr
- koření – pouze nedráždivé, např. kmín, bobkový list
- zelenina – nenadýmavá, nedráždivá, nepálivá, bez semínek, např. mrkev, salát, petržel
- ovoce – cokoliv mimo ovoce v nevhodných potravinách
- ryby – libové ryby
- maso – libové maso, zejména kuřecí
- uzeniny – pouze nízkotučná libová vepřová, krůtí nebo kuřecí šunka
- polévky – vývary z libového masa, zeleninové v souladu s vhodnou zeleninou
- rajský protlak (nesmí být pikantní)
Nevhodné potraviny
- tučné mléčné výrobky
- majonéza, tatarská omáčka, různé dresingy, hořčice
- uzeniny s vyjímkou nízkotučné libové šunky
- tučné maso a ryby
- čerstvé, sladké a smažené pečivo
- čerstvý chléb
- celozrnné pečivo a chléb
- káva, alkohol, perlivé nápoje
- sladkosti – sušenky, dorty, oplatky, čokolády
- kakao
- zelenina – česnek, cibule, pálivá paprika, zelí, luštěniny, sója
- ovoce – bobuloviny (např. brusinky, ostružiny), rajčatová semínka, jablečná slupka, kokos
- dráždivé a pálivé koření
- cokoliv nadýmavého
- tučné omáčky
- vývary z tučného masa
- polévky ze zakázané zeleniny
- smažená a obalovaná jídla
- jídla připravovaná na tuku
- oříšky a arašídy
Výše uvedený přehled je základní. Každý člověk je individuální, takže se setkáte s tím, že jeden žlučníkář může některou potravinu konzumovat a další nikoliv. Můžete zkusit experimentovat, ovšem velmi opatrně a s ohledem na zde uvedené zásady a rady lékaře. Navíc počítejte s tím, že i když vám některé jídlo dvakrát „projde“, tak do třetice to vyjít nemusí. V tom je žlučník poněkud zákeřný. Tedy platí, že u žlučníkové diety je základem nekonzumovat dráždivé, pálivé, tučné a nadýmavé potraviny a nápoje. Doporučuje se jíst několikrát denně v menších dávkách. Strava by měla obsahovat nízký počet sacharidů. Velmi vhodné je také dodržování pravidelného pitného režimu. Dostatek tekutin je pro udržení kondice důležitý, navíc tekutiny tzv. ředí žluč a tím pádem snižují riziko tvorby žlučníkových kamenů apod..
Další články z rubriky
- Laparoskopie žlučníku
- Léky na žlučník
- Žlučníková dieta: jídelníček, vhodné potraviny
- Cholecystektomie – odstranění žlučníku
- Žlučníková dieta: recepty
- Žluč a žlučové cesty
- Bylinky na žlučník
- Operace žlučníku a doba léčby
- Dieta po operaci žlučníku
- Metabolismus, trávení tuků (lipidů)
- Další články z rubriky 'Problémy se žlučníkem' »