Protože víme, že při dlouhodobé žlučníkové dietě můžou postupně docházet nápady, přinášíme vám několik receptů. Věříme, že vám obohatí jídelníček. Není nic horšího, než když se z jakékoliv diety stane monotónní nuda a člověk rezignuje nejenom na kvalitní, ale i chutné a pestré jídlo. Žlučníková dieta není tak hrozná, jak se může na první pohled zdát. Hlavní je, abyste se nenechali zlákat zakázanou ingrediencí. Věřte, že navzdory různým zákazům si můžete opravdu pochutnat.

Zdravý mrkvový salát s jablíčkem

Ingredience: 2 mrkve, 3 jablka, 1,5 kávové lžičky pšeničných klíčků
Jak na to: Mrkev a jablka nastrouháme na jemno, zalijeme vodou. Směs můžeme ochutit kapkou citrónové šťávy. Posypeme pšeničnými kličky a podáváme.
Doba přípravy: 20 minut
Porce: 2 osoby

Špagety s kuřecím masem

Ingredience: 100g kuřecích prsou, 2 rajčata, rajský protlak, 50g strouhaného nízkotučného eidamu, mletý kmín, petrželová nať, špagety
Jak na to: Nakrájíme prsa na kostičky, okořeníme a dusíme na vodě. Přidáme na jemno nakrájená rajčata, ze kterých jsme odstranili semínka. Jakmile maso změkne, přidáme dvě polévkové lžíce rajčatového protlaku a petrželovou nať. Omáčka nesmí být příliš vodová. Souběžně připravujeme špagety klasickým způsobem. Když je vše hotové, špagety podlijeme omáčkou a posypeme sýrem.
Doba přípravy: 30 minut
Porce: 1 osoba

Kuře dušené na rajčatech

Ingredience: 1 kuře, 20g hladké mouky, 20g másla, 1dcl nízkotučného mléka, 1 lžíce rajčatového protlaku, sůl podle chuti
Jak na to: kuře naporcujeme, osolíme, podlijeme vodou a rajským protlakem. Dusíme v hrnci do měkka. Hotové kuře vyjmeme. Štávu zahustíme opraženou hladkou moukou na sucho a chvíli povaříme, následně zahustíme mlékem a máslem, případně přisolíme. Podáváme s vařeným bramborem nebo rýží.
Doba přípravy: 60 minut
Porce: 4 osoby

Tvarohová pomazánka s mrkví

Ingredience: 400g nízkotučného tvarohu, 100g mrkve, 40g cukru nebo medu, 2 lžíce jablečného nebo meruňkového kompotu i se šťávou, kapka citrónu
Jak na to: Tvaroh se ušlehá s kompotem, vmíchá se do něj předem uvařená, nadrobno nakrájená a již vychladlá mrkev. Podle vlastní chuti přidáme cukr, med nebo citrónovou šťávu.
Doba přípravy: 20 minut
Porce: 3 osoby

Vařené hovězí maso s pažitkou

Ingredience: 200g hovězího libového masa, 40g hladké mouky, 10g másla, 2dcl nízkotučného mléka, pažitka a sůl
Jak na to: Libové hovězí maso uvaříme v osolené vodě do měkka. Opražíme na sucho hladkou mouku, zředíme ji nízkotučným mlékem a vodou, osolíme, promícháme a chvíli povaříme. Následně do omáčky přidáme máslo a nasekanou pažitku. Hovězí maso nakrájíme a přelijeme hustou omáčkou. Doporučujeme podávat s vařenými bramborami.
Doba přípravy: podle kvality masa
Porce: 1-2 osoby

 

Další články z rubriky


Štítky: , , ,

Tvůj komentář k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *